JuMpA paKar SaKit PuaN..

by - November 13, 2014

Hai semua..assalamualaikum..

Nak tanya, ada x antara you all yang penah g jumpa pakar sakit puan? Sebenarnya I dah setahun lebih berkahwin.But ..belum ada rezeki anak..Adik I yang sama2 sanding atas pelamin ritu pun dah anak sorang.Kawan2 yang naik pelamin selepas I pun semua dah berisi.Pendek kata..hati terusik, kenapa I belum ada apa2..

cute baby


Tengok kat TB orang senang2 je dera ,buang anak..tau tak orang lain punya susah nak anak..suke2 hati je campak anak merata..tak bersyukur diaorang ni.

Jadi suatu hari di sekolah I pun tanya seorang rakan sekerja.Dia dah dua tahun lebih kahwin  but belum jugak datang rezeki.I paham perasaan dia.Sedangkan I yang baru ni pun dah bergelodak jiwa ..inikan pulak dia! Kadang2 tanya pada diri..aku ada masalah ke? tapi dalam my family semua okey. My mum pun sampai 6 orang anak.Sebelah my hubby pun kakak2 ipar semua menjadi.Cucu atok dah 12! Harap jugak la I dapat beri cucu yang ke-13.But hampa!

Sekarang kakak ipar I lak dapat tahta no 13 tu.hihihi..dia dah preggy lg anak ke-5 .dah enam bulan. Alhamdulillah.I jugak yg belum ada apa-apa.Kalau ikutkan sedih..sedih jugakla.I penah tanya my hubby untuk buat check up  dengan I kat pakar sakit puan.Tapi my hubby cakap..biar dulu, biar dulu.. I pun cubalah dengar cakap dia..

Tapi bila fikir balik dengan umur I ni I jd takut pulak.Sempat ke? I taknaklah t orang ckp terlewat. Macam yg semua tahu..perempuan ni makin tua,tahap kesuburan and chances beranak makin kurang..
that's why I risau..  laki tak pe..macam keladi..makin tua makin menjadi.kan?kan?


nilah pokok keladi..kenal tak?


Hm..so I pun tak decide lagi bila actually waktu yang sesuai? rakan sekerja i yang lain , ada pengalaman mcm I.Tapi dia 6 tahun! now dah ada 2 anak lelaki. tapi by IUI technic.Becoz doc kata rahim dia terkebelakang n susah sikit nk mengandung semulajadi. Tu yang I risau.Maybe sumething wrong with me? Hopefully semua baik2 je untuk I.




Apa tu teknik IUI?


Secara ringkasnya (penerangan ni I amik dari blog Dr Hamid Arshat :IUI adalah:)

Suntikan Benih Suami (Artificial Insemination)

Rawatan secara 'artificial insemination' adalah satu kaedah di mana benih suami yang telah bersihkan/ diproses disuntik ke dalam rahim melalui faraj pada waktu isteri sedang subur.  Proses ini juga digelar dengan nama ‘I.U.I.’(intra uterine insemination).



transvaginal scanning (TVS) untuk mengesan telor- 
berapa telor dan sudah matang atau belum, sudah menetas (ovulation) atau belum.


Ntahlah, kadang2 I rasa..knp la nasib I mcm ni..byk je dugaan untuk I.Kadang I pk orang lain senang je dapat apa yang dia nak tapi I..dari dulu susah sangat! Maybe I banyak dosa kot, so doa I susah nak makbul..or maybe memang tuhan nak uji I supaya I jd orang yang lebih tabah n bersabar..

Apapun..I akan cuba sentiasa Positif walaupun rasanya dah banyak air mata I titiskan sepanjang hidup I.Kejap..kalau orang yang selalu bazirkan air mata ni akan dapat masalah kesihatan apa plak? kalau selalu marah n baran senang dapat sakit jantung ( I ada terbaca dalam sebuah entry) tapi kalau selalu sedih lak? >>>Depression kot? tapi I xadalah selalu depress pun.cuma sedih jer.



You May Also Like

2 comments

  1. Assalamualaikum.. in sha Allah nanti bila masa sesuai Allah akan bagi rezeki anak kat Nabila yer... Akak doakan semoga Nabila dikurniakan anak2 yg comel yer. jemput ke blog personal akak jugak. selamat berkenalan yer =)

    norlineyghazali.blogspot.com

    BalasPadam
  2. Selamat berkenalan..Tu lah ada try amik produk2 kesihatan, tapi ntahlal.. belum rezeki agaknya

    BalasPadam