Allergic & Sensitive Skin

by - Disember 03, 2014

Hello you all..

Kali ni entri I pasal Skin atau dalam BM Kulit.

Hm..al kisah pada hujung semester pengajian degree I dulu , kulit muka I tetiba je jadi macam kena panau.Tapi bukan panau. Macam iritasi.Masam dehidrasi pun ada jugak.Tapi I tak tau apa punca sebenarnya.Actually muka I tak ada masalah jerawat yang serius.Muka I bukan jenis berminyak.Jadi  memang kulit muka I tak banyak masalah.

Cuma kali ni tetiba dapat masalah macam tu.Maybe I dah tua kot..(huu..sedih) Jadi I pun pergi pusat perubatan untuk dapatkan rawatan.Then doc pun bagi I satu krim ni, dan ubat makan. I pun pakailah krim tu..Tetibe je masalah kulit muka I jadi lagi serious.


nasib tak gi kelas pakai purdah


I nak pergi kelas pun malu sangat time tu tapi demi pelajaran I gagahkan juga.Yang peliknya kesan ubat tu menjadikan muka I macam melecur kepanasan.So I decide to stop.I tak pakai dah ubat yang doc bagi tu.Iyelah kan..sebelum melarat baik I stop.

I buntu sampai nangis-nangis masa tu.Yelah,..muka elok2 tak ada masalah..dapat masalah pulak.Jumpa doktor dapat masalah lagi BESAR pulak. I pun call my mummy &  my mum suruh I balik KL.Cari Pakar kulit di KL.

Serta merta I balik KL.Awal2 pagi esoknya I buat Appointment dengan Doktor Kulit di Kuala Lumpur.Lama jugaklah I tunggu doktor sampai tak sampai2..Nurse tu cakap Doktor ada banyak klinik dan kadang2 kena pergi Hospital.Kebetulan hari tu doktor ada urusan di Hospital jadi I pun tunggu je la.

Last2 Doktor cakap I ada allergik maybe kosmetik or makanan.Not sure I dah lupa.dah lama. So I kena jaga2.Doc pun bagi pil vitamin C and ubat makan.Alhamdullillah lepas tu..kulit I dah pulih sedikit demi sedikit.

Tapi baru2 ni..I dapat balik Allergik tu and I dah tahu I allergik kosmetik and pembersih muka tertentu.Jadi I cuba elakkannya.Sebab takut  dan tak tahu jenis mana yang I boleh pakai dan tak boleh pakai (malas nak check) kiki..jadi I pun pilih alternatif nih!


Sebamed


Setakat ni..Ini je lah yang serasi dengan kulit I yang sensitif sangat nih..jadi I pakai ni jelah dulu. Kalau sesiapa ada suggestion produk yang elok untuk kulit macam I ni bolehlah suggest dekat ruangan komen kat bawah ni okey? TQ :)

Nasihat I..pada you all yang ada kulit sensitif macam I janganlah pakai produk sembarangan.Kalau rasa tak sesuai dengan kulit tak payah teruskan.Lagi satu macam produk2 pemutihan kulit ke, ilangkan jerawat ke..kadang2 kesannya berbeza2 dengan setiap orang.Ada orang serasi dengan produk tu..ada yang tak serasi.Ada yang pakai produk tu terus nampak kesan..ada jugak yang langsung tak berkesan-kesan.Jadi dalam pilih produk kosmetik atau kecantikan..berhati-hatilah.

Jangan sampai rosak kulit sudah..K?

You May Also Like

7 comments

  1. ermm,serius tu..mybe sebab kosmetik kot.tak pernah lagi dengar alahan makanan sampai macam tu..mungkin kosmetik sebelum ni menipiskan kulit.nesa pon tak sarankan adik nesa guna lagi produk2 camtu.

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum akak ^^ hehe nak share something sebab kak sepupu sy dah consume and Alhamdulilah redha Allah, dia sembuh terus, jerawat semua takde kat muka dia. Sy suggest akak try produk ni, insyaAllah sembuh kak, ^^ The Gurdian Pimple Stop dari MasyaAllah House. Bawah ni link fb dia. Semoga sembuh kak :)

    https://www.facebook.com/pages/Masyaallah-House/170981313094229

    BalasPadam
  3. and sebelum terlupa, sy pernah tulis entry tentang produk ni :)

    http://flawlesssakura.blogspot.com/2014/05/sharing-is-caring.html

    BalasPadam
  4. kite blom pernah lagi alami semua ni. takut juga dengar. semoga akak cpat sembuh :)

    BalasPadam
  5. kite pon ader allergik kalo pakai lipstik tak boleh sembarangan ;)
    pernah lah teruk kena huwaaaaa sampai berdarah jugalah bibir ... pas tue pi pakar kulit,
    dia kata mungkin allergik makanan huhuhhuhu...

    BalasPadam
  6. kalau macam berhati2 dlm memilih kosmetik...Cuba amalkan vitamin C. bgs untuk kulit.

    BalasPadam
  7. salam. Hai. Pegi pusat perubatan berbayar ke kerajaan? Sebab terfikir nak pegi jugak.

    BalasPadam