DIY: Baby Headband

by - Jun 06, 2021

 Assalamualaikum.Holaa..Helluuu..

Musim PKP memang terpaksa berkurung di dalam rumah.Tambahan pula bagi ibubapa yang mempunyai anak-anak kecil, kesihatan adalah matlamat utama dalam kehidupan berkeluarga.Anak-anak yang sihat adalah anak-anak yang cergas, cerdas dan ceria. Jika anak tidak sihat ibubapalah yang terpaksa bersengkang mata dan bersusah payah hendak menjaga mereka.

Justeru di musim pandemik ini adalah masa untuk bersama-sama keluarga, memanfaatkan masa yang ada untuk merapatkan lagi hubungan anak-beranak.Isilah masa lapang dengan pelbagai aktiviti menarik bersama dengan keluarga tercinta.Luangkan masa bermain bersama, menonton tv rancangan kegemaran mereka, melakukan aktiviti riadah dan bersukan, memasak, mengemas rumah, belajar dan meneroka dunia kanak-kanak bersama mereka.

Bagi mommy- mommy yang tak tahu nak buat apa pada masa musim Covid begini, bolehla rajin-rajin menambah kepakaran DIY aksesori anak anda. Kali ini, dikongsikan cara mudah membuat Headband daripada seluar Jeans terpakai. Jom !


Peralatan dan bahan yang diperlukan:

1. Jeans terpakai

2. Gunting

3.Getah halus/getah kain 1.5cm

4.pembaris

5.pensil/kapur lukisan.

6.Benang dan jarum jahit

7.Mesin jahit (jika ada)
1.Langkah yang pertama, gunting kain seluar jeans terpakai mengikut ukur lilit kepala anak anda. Tambahkan ukuran sedikit untuk menghasilkan kedutan pada headband anda.Potong satu lagi kain 1/4 daripada ukuran lilit kepala tadi.
2. Setelah itu, jahit cantumkan bahagian atas kepada bahagian bawah membentuk gelung.Setelah itu, masukkan getah ke dalam kain yang telah dijahit membentung gelung tadi.3.Gunting lebihan getah, dan cantumkan hujung ke hujung. Setelah itu, jahit cantum kain tadi.Untuk bahagian riben, jahit keliling kain , dan tinggalkan sedikit ruang untuk terbalikkan kain. Setelah itu, terbalikkan kain dan ikat di tengah, membentuk riben seperti dalam gambar.

4. Untuk menambah keceriaan headband, bolehlah hiaskan riben tadi, Letakkan butang berwarna warni, ataupun bunga hiasan.Tada...dah siap!

You May Also Like

0 comments