Siakap oh Siakap

by - November 07, 2021Siakap Langkawi

Siakap, senohong, 
Gelama, Ikan Duri,
Bercakap bohong,
Lama-lama mencuri

Baiklah hari ni bukan nak berbalas pantun ya, kita nak cerita tentang isu panas yang makin menjadi jadi pulak iaitu Siakap.

Apa sebenarnya kes Siakap ni.Sampai heboh diperkatakan?Permulaan tercetusnya isu ini apabila seorang pengguna media sosial baru-baru ini  telah memuatnaik kenyataan yang seterusnya menjadi viral apabila membayar nilai yang tinggi untuk menjamu hidangan Siakap di Langkawi.

Muhammad Faris Zulkarnain melahirkan rasa terkejut kerana dikenakan bayaran RM1196.80 untuk hidangan ikan siakap tersebut.Pada 2 November baru-baru ini,Muhammad Faris bersama keluarga dan rakan sekerjanya menaiki bot (Mangrove Tour Langkawi) mengelilingi beberapa pulau dan tempat menarik di situ.

Siakap Langkawi

  Resit yang dimuatnaik di Media sosial

Mereka telah dikatakan menjammu selera di sebua restoran.Selesai menjamu selera dan ikan yang ditempah masih berbaki separuh dan dibungkus, dia terkejut apabila mahu membayar di kaunter bil dengan nilai RM1852.50 untuk ikan tersebut.

Kejutan yang sama diterima oleh seorang pengguna Facebook Niena ZM apabila dicaj sebanyak RM1,738.70 untuk menu Siakap.Niena mendakwa kejadian berlaku pada Rabu (3 Nov) ketika sedang makan di restoran terapung selepas menaiki bot untuk melihat keindahan alam semula jadi di Kilim Geoforest Park. 

Menurut Niena lagi,pemilik harus memberitahu harga  ikan berdasarkan saiz setiap gramnya supaya pelanggan boleh membuat keputusan untuk membuat pesanan jika berniaga secara telus.Sedangkan kedai tomyam di Kuala Lumpur biasanya akan menerangkan saiz dan harga makanan serta memberi cadangan yang sesuai untuk pelanggan.

Terdapat juga aduan lain yang dimuatnaik di Facebook di ruangan komen yang menyatakan rasa ketidakpuasan hati pelanggan dengan bayaran yang dikenakan oleh restoran terbabit.Malah , rata-rata netizen ada yang mempersoalkan harga air kosong da telur dalam resit yang di paparkan.

Resit siakap

Tangkap layar di laman sosial

Sementara itu, mmaklum balas isu ini daripada pemilik restoran itu sendiri, kos operasi Restoran terapung di Kilim Geoforest Park menelan belaja yag banyak , malah ikan Siakap yang dijual tersebut diternak oleh pemmilik restoran selama sebelas tahun dan beratnya juga mencecah seberat 7.48 kilogram,  dipelihara untuk dipertontonkan sebagai tarikan kepada pengunjung restoran.

Walaubagaimaa pun,penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Langkawi turut melakukan siasatan di restoran itu.Ketua Pegawai Penguat Kuasa KPDNHEP Langkawi, Abdul Rafar Wahid ketika dihubungi, memaklumkan pihaknya mengumpul maklumat kejadian itu daripada pengadu serta peniaga dan siasatan lanjut sedang dijalankan secara adil.

                                              Resit lain yang dimuatnaik pengguna Facebook.


Pada pedapat Madam N sedirila, harga ikan Siakap Langkawi ni, boleh buat beli seketul emas.Makan siakap masuk perut, jadi najis tapi kalau beli emas boleh jadi pelaburan. Hehehe jangan marah ya.Siapa nak beli emas jom contact Madam N, kita tunjuk katalog pm tepi.

Jujurlah pendapat Madam N kan... itulah harga yang perlu dibayar oleh pelangan yang nakkan percutian yang tak dapat dilupakan di Langkawi.Pasti akan jadi kenang-kenangan di masa akan datang.Secara logikya memanglah harga makanan akan jadi mahal, di tempat pelacongan.Makan pula di tempat yang di wartakan sebagai Geopark.Kilim Geoforest Park, restoran terapung atas air,kan?

Berapa kos operasi restoran terapung? Bukan senang nak ke darat hari-hari ambil stok barag kering barang basah , kos nak ternak ikan Siakap? Untuk menndapatkan semula pulangan modal pengoperasian, nak bayar gaji pekerja, tukang masak, nak cover balik kos semasa restoren tutup akibat PKP, logiklah harga jus tembikai RM35 satu jag tu.

Lain kali mungkin pelanggan lain boleh ambil ikhtibar , dan memeriksa senarai harga atau merisik-risik dahulu pengalaman pelancong dan pegujung lain yang pernah makan di atas restora terapung di Langkawi ini. 

Sebelum megakhiri peulisan ini Madam N nak bagi teka-teki.

Apa beza Siakap beli di kedai Tomyam KL dengan Siakap Langkawi?

Jawapannya..

Siakap KL TAK MAHAL macam Siakap Lagkawi RM2000 seekor. Hik! jangan marah naaaa.Lepas ni bertambah viral la Siakap keli page kan...gurau

Ada yang teringin nak makan Siakap di Langkawi? Jom dapatkan penerbangan ke Langkawi sekarang!You May Also Like

0 comments